tiistai 6. marraskuuta 2012

Bike in Tweed Stockholm

Pikajalka-uutisia! 
Hejssan ja terveiset Tukholmasta!
 Meilläkin verrattain laajoihin piireihin levinnyt polkupyöräurheilu on temmannut Löytäjätkin mukaansa. Siksipä luemme itsellemme kunniaksi, että pakkasimme tutkimusmatkailuvarusteemme ja pikajalkamme ja hyppäsimme Tukholman laivaan, osallistuaksemme naapurimaassamme järjestettäviin Bike in Tweed -ajoihin.

Höyrylaiva saapui kirpeänä lokakuisena lauantaiaamuna Tukholman satamaan. Tankattuamme masut täyteen laivan shampanja-aamiaisella, marssimme laivan ruumaan, jossa sangen tyylikkäät pikajalkamme odottivat hyvässä järjestyksessä ja keulaovien auettua suuntasimme kohti vanhaa kaupunkia. Ring ring!
Tyylitietoisten pyöräilijöiden Rendezvouz paikaksi oli sovittu Kungsträdgårgen. Kerrassaan ilahduttavaa oli nähdä se hurmaavien pikajalkojen ja hyvin istuvien tweedasujen kirjo.

Bike in Tweed -osallistujille jaettiin numerolaput ja jokainen tallennettiin velocipedinsä kera myös kabinettikuvaan. Suureen kisailutapahtumaan oli ilmaantunut mukaan 150 kisailijaa. Paikallisten kiistoilijoiden lisäksi edustettuna oli myös mm. Englanti, Norja ja Hollanti. Note to self: seuraavalla kerralla Löytäjienkin pitää varustautua pienin suomenlipuin.

Lähtömerkki annettiin charlestonin villien sävelten kajahtaessa gramofonista (oi miten ihanan paheellista ja rappiollista suurkaupunkielämää).  Pistimme merkille, että kisaajat olivat hyvin omaksuneet arwokkaan pyöräilyasenteen ja asennon. Eihän mikään ole niin rumaa kuin reuhtominen ajaessa ruumiilla. Maltillinen ajosuoritus oli siksikin tarpeen, että yhteensä matkaa kertyi 17 venäjänvirstaa eli noin kaksikymmentä kilometriä.

Taukojakin toki pidettiin ja meillä oli aikaa antautua keskusteluihin kanssakisaajien kanssa. Amelie osoitti herpaantumatonta tutkimusmatkaajaluonnetta ylöspanemalla muistiin keskustelun kulkua.
 
Kävimme mm. sangen kiintoisaa debattia erilaatuisten viiksivahojen paremmuudesta. Ruotsalainen ystävämme oli vakuuttunut tämän unkarilaisen partavahan ylivoimaisuudesta. 

Kilpailun reitistö polveli pitkin ja poikin Tukholmaa. Mitä parhain tapa tutustua kaupukiin ja sen puistoihin. Yleisvaikutelma oli sangen viehettävä. Pyöräily oli kovin sujuvaa myös pääkaupungin vilkkaimilla teillä, sillä Tukholmassa on edistyksellisesti lohkaistu velocipedeille ihan oma kaistansa hyrysysyjen kulkureiteiltä.

Oli kerrassaan mainio päivä. Valitettavasti jouduimme kiiruhtamaan takaisin höyrylaivaan kesken juhlallisuuksien. Pokaalit voi lähettää perässä laivarahtina Löytäjät-klubille.
Tack till Stockholm, cykelhistoriska föreningen och alla medcyclare!